Voedselbank Venlo stapt over op andere werkwijze

Voedselbank Venlo stapt over op andere werkwijze

 Voedselbank Venlo stapt over op andere werkwijze

Voedselbank Venlo ondersteunt zo’n 370 gezinnen in de gemeenten Venlo en Beesel met een wekelijks uit te geven voedselpakket. Het betreft ruim 1000 personen waarvan zo’n 380 kinderen tot 18 jaar. De uitgifte van de voedselpakketten gebeurt vanuit vier uitdeelpunten: Venlo, Tegelen en twee uitdeelpunten in Blerick op één vaste dag in de week.

De voedselbank bepaalt welke producten in het pakket meegegeven worden op basis van het binnengekomen gedoneerde voedsel, de gezonde variatie, èn rekening houdend met de houdbaarheidsdatum. Voor elke cliënt is er dus dezelfde inhoud, alleen de hoeveelheid varieert, afhankelijk van de grootte van het gezin.

 

Maar inzichten en opvattingen veranderen en daarom gaat de voedselbank over op een andere werkwijze. Een werkwijze die meer aansluit bij de huidige tijd.

De cliënten gaan vanaf november winkelen in een ruimte die lijkt op een supermarkt. Zij maken zelf een gelimiteerde en duidelijk aangegeven keuze in de aangeboden producten die in de winkel staan opgesteld. Een keuze voor producten die passen bij hun persoonlijke behoeften en omstandigheden. Een ouder echtpaar bijvoorbeeld, heeft vaak andere behoeften dan een jong gezin met kinderen. De voedselbank geeft wekelijks aan welke keuzes gemaakt kunnen worden. Een voorbeeld: de productgroep broodbeleg bestaat die week uit hagelslag, jam en pindakaas. De cliënt kan dan aangeven welk product hij/zij wil hebben, of kan ook aangeven geen behoefte te hebben aan dit  broodbeleg.

 

Om dit winkelconcept te kunnen realiseren wordt de voedselbank verbouwd vanaf maandag 30 augustus. De verbouwing gaat een maand duren. Daarna volgt de verdere afwerking en inrichting. In de eerste week van november gaat de voedselbank-winkel open gedurende twee dagen in de week, de woensdag en donderdag.

De uitgifte van voedselpakketten gaat gedurende de verbouwingsperiode gewoon door op de vertrouwde manier. Alleen de cliënten van Kaldenkerkerweg Venlo worden dan aan de achterkant van het gebouw geholpen.

Bij de start van de winkel in november wordt de uitgifte van voedsel gecentraliseerd in Venlo en sluiten de andere drie uitdeelpunten.

 

Voedselbank Venlo denkt met de nieuwe werkwijze de eigenwaarde van cliënten te vergroten en ook voedselverspilling tegen te gaan.

De officiële opening van de voedselbank-winkel is op zaterdag 27 november en op die dag wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om een kijkje te komen nemen.

 

Voor verdere informatie:

Petra Dammeijer, bestuurslid PR    communicatie@voedselbankvenlo.nl

Miriam Krijnsen, voorzitter                voorzitter@voedselbankvenlo.nl